11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Pandemin förändrade kollektivtrafikresandet


Östgötatrafiken har genomfört en omfattande kundundersökning om resenärers förändrade resmönster och inställning till biljettutbudet. Resultatet visar att coronapandemin lett till att fler arbetar på distans. Många arbetspendlare kommer inte längre att resa in till arbetsplatsen varje dag utan istället ett par dagar i veckan.

Detta gör att dagens erbjudanden med antingen 24-timmarsbiljetter eller 30-dagarsbiljett inte möter behovet hos dessa resenärer.
– Det är viktigt att hela tiden följa samhällsutvecklingen och ta fram ett utbud som kan bidra till att fler tar kollektivtrafiken. För att bättre möta den nya efterfrågan om flexibilitet i resandet vill vi därför införa ett takpris per månad för de enkel- och 24-timmarsbiljetter som köps med betalkort ombord i stadstrafiken i Linköping, Norrköping och Motala. Resenären behöver inte i förväg avgöra om det kommer att vara prisvärt att köpa en 30-dagarsbiljett, men vet ändå att det aldrig blir dyrare än ett visst pris per månad, säger trafik- och samhällsplaneringsnämndens ordförande Julie Tran (C) i ett pressmeddelande.

Östra Östergötland prioriteras
Landsbygdstrafiken i östra Östergötland får ett ökat utbud i starka stråk och i vissa utpekade utvecklingsområden under nästa år. Det framgår av den trafik- och verksamhetsbeställning för 2022-24 som trafik- och samhällsplaneringsnämnden fattade beslut om på torsdagen.

Det är främst i de östra delarna av länet som förändringar av trafiken görs. Syftet med förändringarna är att korta restiderna och få fler och tätare avgångar för resor mellan Norrköping och Norrköpings kommuns tätorter, samt kringliggande kommuner.

– Pandemin har förvisso minskat kollektivtrafikresorna men dessa trafikförändringar kommer innebära att kollektivtrafiken långsiktigt kan konkurrera med bilen. Trafikbeställningen kommer att bidra till snabbare resor och högre turutbud i östra länet, säger Julie Tran (C), ordförande i trafik och samhällsplaneringsnämnden.

FAKTA: När man kommit upp i en viss summa reser man kostnadsfritt resten av 30-dagarsperioden. Tjänsten innebär att det sätts ett takpris på 780 kronor per månad på enkel- och 24-timmarsbiljetter som köps med betalkort ombord i stadstrafiken i Linköping, Norrköping och Motala. Detta betyder att resenärerna kan resa med sitt bankkort och blippa det ombord på bussen precis som idag. Takpriset motsvarar 15 dygnsbiljetter i stadstrafik. Även vanlig 30-dagarsbiljett kommer att finnas kvar. Den kostar 625 kronor och det priset motsvarar 12 dygnsbiljetter.

RELATERADE ARTIKLAR

Det var strax efter klockan 18 som polisen larmades om misstänkt skottlossning på Vistvägen...
Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 35-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen person...
Många av de restriktioner som begränsat verksamheter under pandemin togs bort den 29 september....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °