13.3 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Äntligen! Stångåns stränder förnyas och rustas upp

Nu händer det väldigt mycket kring de gamla promenadstråken vid Stångån. Nya moderna hus byggs. Gång-och cykelstråk breddas. Nya bryggor anläggs.

Stångån har alltid varit ett kärt rekreations och fritidställe för linköpingsborna. Men nu i och med att en upprustningen börjar ta form har folk verkligen gjort Stångåns stränder till sitt stora besöksmål.

Bostäder och kontor längs med Stångån

Ombyggnaden och renoveringen av Brunnspromenaden längs Stångån och Kinda kanal har främst fokuserat på sträckan mellan Drottningbron och Stångebrobron. Området har fått nya bryggor, trappor och murar med sittplatser. Och under Stångebrobron finns nu en ny konsolbrygga som gör att gångare kan promenera säkrare längs vattenkanten. Även kajen har renoverats och under Drottningbron har det byggts en ramp för att öka tillgängligheten.
Samtidigt som mycket är nytt så har parkens historiska kvaliteter förstärkts och på olika sätt lyfts fram i platsens utformning.

– Vi har till exempel förstärkt trädraderna och även rätat upp de äldre stenpollarna inom parken, säger Linda Moström, landskapsarkitekt i Linköpings kommun i en ett uttalande på kommunens hemsida och fortsätter.

– Det har varit en utmaning i projektet att hitta stensorter, skalor och strukturer som förstärker kopplingen till de historiska kajerna. Arbetet på den här platsen är en fin avvägning mellan att ta hänsyn till kulturhistorien och att utveckla nya värden för den moderna staden.

En del kvar att göra
Eftersom det också byggs kontor och bostäder i området sker allt arbete i samverkan mellan Linköpings kommun, byggaktörerna JM och Lundbergs, samt ledningsägarna Tekniska verken och Skanova.
Även om mycket är färdigt så kommer arbetet att fortsätta ett tag till. Just nu pågår till exempel gatuarbete vid Gamla Tanneforsgatans förlängning, mellan Scandic Linköping city och nybyggda Link Business center. Hela området planeras vara klart november 2022.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 35-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen person...
Många av de restriktioner som begränsat verksamheter under pandemin togs bort den 29 september....
I början av november startar skolornas höstlov och det är lov som är utan...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
13.3 ° C
14 °
12.5 °
78 %
6.2kmh
90 %
tor
13 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °