11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Manifestation på Stora torget

Ett 50-tal personer samlades i lördags på Stora torget för att protestera mot den Irakiska regimens brutala angrepp mot fredliga demonstranter

Manifestationen var till för att påminna om den demokratiska folkrörelse i Irak som startade den 1e oktober 2019 och som samtidigt var startskottet för fortsatta folkliga protester.

20 000 skadades

Protesterna möttes av ett oförsvarligt våld av myndigheterna som innebar att 800 demonstranter dödades och 20 000 personer skadades. Dessutom blev ett tiotal demonstranter arresterade och torterade enligt de manifesterande föreningarna. Ett flertal organisationer i sjutton olika länder visat sitt stöd för det irakiska folket i samtidiga manifestationen.

– År 2019 var det demonstrationer i hela Irak med flera miljoner människor ute och protesterade mot regeringens förtryck, säger Daod Goargeis talesperson för de organisationer som anordnade minnesstunden i Linköping.

– Nu den 1e oktober arrangerar många irakiska föreningar minnesstunder i hela världen mot regimen. Vi anser att vi förlorade vårt land år 2003 när USA ockuperade Irak. De som nu sitter i det irakiska parlamentet representerar inte det irakiska folket.

Demonstranterna krävde att de ansvariga för de som dödade demonstranterna ska ställas inför rätta. Man kräver också att alla arresteringar och förföljelser av demonstranterna ska upphöra. Dessutom vill man att staten ska betala skadestånd till de dödas anhöriga. Regeringen ska även ta sitt ansvar för att vårda och rehabilitera de skadade.

Föregående artikelInbrott i simhallen
Nästa artikel55-åring gripen för våldtäkt

RELATERADE ARTIKLAR

Det var strax efter klockan 18 som polisen larmades om misstänkt skottlossning på Vistvägen...
Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 35-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen person...
Många av de restriktioner som begränsat verksamheter under pandemin togs bort den 29 september....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °