11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Företagare kan återigen söka omsättningsstöd

Idag den 1 oktober öppnar ansökan för stöden till enskilda näringsidkare och handelsbolag som har drabbats ekonomiskt till följd av coronapandemin.

Tidigare under året har enskilda näringsidkare och handelsbolag kunnat söka stöd för omsättningstapp som orsakats till följd av coronapandemin. Nu har regeringen återigen förlängt stöden. Denna gång gäller det omsättningstapp som uppstått under perioden juli till september 2021.

Återhämtningsbidrag

Länsstyrelserna har fortsatt i uppdrag att handlägga och besluta om de förlängda stöden. Myndigheten har sedan i november 2020 byggt upp en organisation som ansvarar för frågor om stöd, handläggning, beslut om stöd samt uppföljning av stöd som betalats ut. Hittills har det fattats beslut i cirka 31 500 ärenden.

– Vi hoppas att fler företag som har haft det svårt under pandemin nu tar chansen att få ekonomisk hjälp från staten. Förhoppningsvis är pandemin på väg att släppa sitt grepp om samhället så företagarnas ekonomi får chansen att återhämta, säger Kristi Ahlstrand, nationell samordnare för de båda omsättningsstöden på myndighetens hemsida.

Ansökan görs via en e-tjänst på Boverkets webbplats. Arbetet samordnas av Länsstyrelsen Östergötland. De nya reglerna träder i kraft den 1 oktober 2021 och ansökan är öppen till och med den 30 november 2021.

Om omsättningsstöd

  • För att kunna söka stöd för juli-september 2021 krävs att företaget har tappat minst 30 procent i omsättning jämfört med motsvarande period 2019. Stöd kan då utgå med 90 procent av omsättningstappet upp till 24 000 kronor per stödperiod.
    Nettoomsättningen under 2019 ska ha uppgått till minst 180 000 kronor per enskild näringsidkare respektive delägare i handelsbolag.
    Likt tidigare period kommer det att vara möjligt för de som har fått arbetslöshetsersättning under den stödperiod som ansökan avser och de som har varit föräldralediga eller sjukskrivna under referensperioden att ta del av det förlängda omsättningsstödet till enskilda näringsidkare, förutsatt att de uppfyller de andra villkoren för stöd.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 35-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen person...
Många av de restriktioner som begränsat verksamheter under pandemin togs bort den 29 september....
I början av november startar skolornas höstlov och det är lov som är utan...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °