11.4 C
Linköping
lördag, september 18, 2021

14 meter högt landmärke står klart i höst

Tekniska verken bygger nu en ny gastät gödselbrunn vid biogasanläggningen i Linköping, där det tidigare växte energiskog.

Den nya anläggningsdelen, som ska stå färdig till hösten, kommer att bli ett nytt landmärke för de som passerar på E4.

Ett nytt klimatkliv
Gödselbrunnen som används idag är öppen och rymmer cirka 4 000 kubikmeter medan den nya, som kommer att bli helt sluten, rymmer 6 000 kubikmeter

-Biogas och biogödsel är en viktig del i att sluta det cirkulära kretsloppet, 70 procent av den biogödsel som produceras är dessutom KRAV-märkt och kan därmed användas för ekologisk odling av livsmedel. I och med investeringen i den nya gastäta gödselbrunnen kommer vi utöver miljönyttan också att få en större flexibilitet i lagringen, då den nya brunnen blir 50 procent större än den befintliga, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef för Biogas på Tekniska verken i ett pressmeddelande.

Minskar utsläppen av koldioxid

Den nya brunnen ska minska utsläppen av koldioxid med cirka 2 400 ton koldioxidekvivalenter per år. Den beräknas kosta 25 miljoner kronor, varav 11 miljoner kronor 45 procent är bidrag från Klimatklivet.
-Anledningen till att vi bygger en ny gödselbrunn är att den befintliga inte kan ta tillvara all biogas som bildas. Den nya blir mer resurseffektiv ur flera perspektiv eftersom metanutsläppen reduceras helt och hållet, samtidigt som vi kan ta tillvara på den metangas som bildas och uppgradera den till flytande och komprimerad biogas. Så den nya gödselbrunnen är en viktig klimatåtgärd som vi fått bidrag från Klimatklivet för att bygga, säger Andreas Johansson, projektledare på Tekniska verken.

RELATERADE ARTIKLAR

En man i 20-årsåldern ska ha blivit misshandlad och hotad av flera gärningsmän som...
Efter det senaste mordförsöket i Ryd har Linköpings kommun nu valt att förstärka och...
Under gårdagens eftermiddag och vid 16.00-tiden hade ett gäng män samlats i Skäggetorp för...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.4 ° C
12 °
10.3 °
63 %
5.7kmh
90 %
lör
11 °
sön
12 °
mån
11 °
tis
12 °
ons
18 °