10.7 C
Linköping
lördag, september 18, 2021

Återigen till problemet Elsparkcyklar

Den rekordväxande modeflugan elsparkcyklar har på kort tid intagit Sveriges större städer. Framförande av elsparkcyklarna i städerna är något som inte enbart förnöjer utan även väcker starkt negativa känslor.

Det populära fordonet har skapat problem eftersom en mängd olyckor med elsparkscykeln har inträffat på grund av att förarna inte vet vilken väg, gata eller bana som cykeln hör hemma. Även hastigheten i förhållande till fordonets oskyddade karaktär är ett problem. Det som kanske skapar störst irritation är att elsparkcyklisterna slänger sina cyklar huller om buller i stadsrummet.

Kommunalt ansvar

Sverige och Linköping har förmodligen det mest liberala förhållningssättet i den industrialiserade världen till elsparkcyklar. Flera olika länder har redan infört reglering och ny lagstiftning kring hastighetsbegränsningar och säkerhet samt andra ordningsföreskrifter som är anpassade till just elsparkcyklar. I Sverige regleras elsparkcyklarna på samma sätt som cyklar, vilket inte täcker in det nya fordonets karaktär och framfart.

Idag har kommunerna ansvar när det gäller reglering av elsparkcyklar på grund av att det inte finns någon särskild lagstiftning. Linköping har som många andra sveska kommuner intagit en frisinnad och en-“eget ansvar”-attityd till de problem som Elsparksboomen har skapat.

Novusundersökningen

I En nyligen genomförd NOVUS undersökning framgår det att Linköpingsborna vill ha ordning och reda när det gäller Elsparkcyklar.

Analys- och undersökningsföretaget NOVUS fick i uppdrag att fråga en representativ grupp Linköpingsbor i åldersspannet 18 år och uppåt vad de anser om att kommunen ska ställa krav på de företag som hyr ut elsparkcyklarna när det gäller ansvar för parkering av fordonen. Hela 88 procent av de som besvarat NOVUS enkäten anser att uthyrande företag ska säkerställa att elsparkcyklarna parkeras på anvisad plats.

En karta för elsparkcyklister

Linköpings kommun har nu känt sig tvingade att ta fram en karta som ska göra det lättare för elsparkcyklisterna att hitta en lämplig parkering.
– Parkeringsytorna är utmarkerade som en vit ruta med en symbol föreställande en cykel och en elsparkcykel. För ytterligare information och eventuella förändringar så kan man uppdatera sig på vår hemsida, säger André Alfonsson, trafikingenjör, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Krav på uthyrarna

Kommunen har även tagit fram en avsiktsförklaring som uthyrarna skrivit på och förväntas följa. Avsiktsförklaringen innehåller bestämmelser om exempelvis parkering och beteende hos användarna och aktörerna.
– Elsparkcyklar ska köras på cykelbana eller körbana och får inte parkeras trafikfarligt eller hindrande, detta enligt trafikförordningen. Det innebär att elsparkcyklar inte får köras på gågator över gångfart och de ska parkeras i cykelställ eller på anvisad plats, säger André Alfonsson.
– Anmälan om en felparkerad elsparkcykel görs på kommunens hemsida där ärendet skickas vidare till aktören som hyr ut elsparkcykeln. Aktören ska då vidta åtgärder inom fyra timmar, förklarar André Alfonsson vidare.
– Den som kör elsparkcykel är ansvarig för att följa rådande trafikregler som gäller för cykel. En felparkerad elsparkcykel som utgör ett hinder kan orsaka stora problem för personer med exempelvis synnedsättning, personer som sitter i rullstol eller drar en barnvagn.

Fakta: De nya elsparkcykel-parkeringarna finns bland annat mitt emot Pusslunden vid Ågatan, vid Sankt Lars kyrka och Resecentrum. Förbipasserande som ser en felparkerad elsparkcykel kan felanmäla genom kommunens webbplats.

Föregående artikelBil voltade i Ljungsbro
Nästa artikelMordförsök på Ågatan

RELATERADE ARTIKLAR

En man i 20-årsåldern ska ha blivit misshandlad och hotad av flera gärningsmän som...
Efter det senaste mordförsöket i Ryd har Linköpings kommun nu valt att förstärka och...
Under gårdagens eftermiddag och vid 16.00-tiden hade ett gäng män samlats i Skäggetorp för...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
10.7 ° C
11.2 °
10.2 °
67 %
5.1kmh
90 %
lör
11 °
sön
11 °
mån
10 °
tis
12 °
ons
15 °