6.4 C
Linköping
måndag, oktober 25, 2021

Elsparkcyklarna skapar irritation

Den rekordväxande modeflugan Elsparkcyklar har på kort tid intagit Sveriges större städer. Detta elsparksfenomen har skapat ett nytt sätt att tillfredsställa sina behov av upplevelsebaserade och risktagande äventyr.

Framförande av elsparkcyklarna i städerna är något som inte enbart förnöjer utan även väcker starkt negativa känslor. Det populära fordonet har skapat problem eftersom en mängd olyckor med elsparkscykeln har inträffat på grund av att förarna inte vet vilken väg, gata eller bana som cykeln hör hemma. Även hastigheten i förhållande till fordonets oskyddade karaktär är ett problem.

Kommunalt ansvar

Sverige och Linköping har förmodligen det mest liberala förhållningssättet i den industrialiserade världen till elsparkcyklar. Flera olika länder har redan infört reglering och ny lagstiftning kring hastighetsbegränsningar och säkerhet samt andra ordningsföreskrifter som är anpassade till just elsparkcyklar. I Sverige regleras elsparkcyklarna på samma sätt som cyklar, vilket inte täcker in det nya fordonets karaktär och framfart.

Idag har kommunerna ansvar när det gäller reglering av elsparkcyklar på grund av att det inte finns någon särskild lagstiftning. Linköping har som många andra sveska kommuner intagit en frisinnad och en-”eget ansvar”-attityd till de problem som Elsparksboomen har skapat.

Ställa krav

En NOVUS undersökning framgår det att Linköpingsborna vill ha ordning och reda när det gäller Elsparkcyklar.

Analys- och undersökningsföretaget NOVUS fick i uppdrag att fråga en representativ grupp Linköpingsbor i åldersspannet 18 år och uppåt vad de anser om att kommunen ska ställa krav på de företag som hyr ut elsparkcyklarna när det gäller ansvar för parkering av fordonen.

Hela 88 procent av de som besvarat NOVUS enkäten anser att uthyrande företag ska säkerställa att elsparkcyklarna parkeras på anvisad plats .

Endast 8 procent, i åldersspannet 18-29 år, tycker inte att att kommunen ska ställa krav på uthyrarna. Fyra procent har svarat att de inte vet.

Undersökningen genomfördes i juni och det var 500 personer som deltog.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 22 november inviger Linköpings borgmästare Lars Vikinge, tillsammans med Linköpings fristadsförfattare Globala veckan....
Ett drygt femtiotal barn i olika åldrar behöver varje år komma till ett familjehem....
Klockan 06:42 kom ett SOS-larm in till polisen gällande en brand på Väpnaregatan i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
6.4 ° C
9.2 °
5.6 °
86 %
2.1kmh
20 %
mån
7 °
tis
11 °
ons
13 °
tor
15 °
fre
15 °