21.6 C
Linköping
tisdag, juli 27, 2021

Elsparkcyklarna skapar irritation

Den rekordväxande modeflugan Elsparkcyklar har på kort tid intagit Sveriges större städer. Detta elsparksfenomen har skapat ett nytt sätt att tillfredsställa sina behov av upplevelsebaserade och risktagande äventyr.

Framförande av elsparkcyklarna i städerna är något som inte enbart förnöjer utan även väcker starkt negativa känslor. Det populära fordonet har skapat problem eftersom en mängd olyckor med elsparkscykeln har inträffat på grund av att förarna inte vet vilken väg, gata eller bana som cykeln hör hemma. Även hastigheten i förhållande till fordonets oskyddade karaktär är ett problem.

Kommunalt ansvar

Sverige och Linköping har förmodligen det mest liberala förhållningssättet i den industrialiserade världen till elsparkcyklar. Flera olika länder har redan infört reglering och ny lagstiftning kring hastighetsbegränsningar och säkerhet samt andra ordningsföreskrifter som är anpassade till just elsparkcyklar. I Sverige regleras elsparkcyklarna på samma sätt som cyklar, vilket inte täcker in det nya fordonets karaktär och framfart.

Idag har kommunerna ansvar när det gäller reglering av elsparkcyklar på grund av att det inte finns någon särskild lagstiftning. Linköping har som många andra sveska kommuner intagit en frisinnad och en-“eget ansvar”-attityd till de problem som Elsparksboomen har skapat.

Ställa krav

En NOVUS undersökning framgår det att Linköpingsborna vill ha ordning och reda när det gäller Elsparkcyklar.

Analys- och undersökningsföretaget NOVUS fick i uppdrag att fråga en representativ grupp Linköpingsbor i åldersspannet 18 år och uppåt vad de anser om att kommunen ska ställa krav på de företag som hyr ut elsparkcyklarna när det gäller ansvar för parkering av fordonen.

Hela 88 procent av de som besvarat NOVUS enkäten anser att uthyrande företag ska säkerställa att elsparkcyklarna parkeras på anvisad plats .

Endast 8 procent, i åldersspannet 18-29 år, tycker inte att att kommunen ska ställa krav på uthyrarna. Fyra procent har svarat att de inte vet.

Undersökningen genomfördes i juni och det var 500 personer som deltog.

RELATERADE ARTIKLAR

Lugn polisnatt

Polisen har hanterat ett 65-tal rutinärenden. Ingen har gripits, tre har omhändertagits för berusning/ordningsstörning...
Nu förstärker Linköping FC truppen ytterligare med en ny spelare till truppen. De4nna gång...
Polisen har under natten hittills hanterat ett 90-tal rutinärenden. Tre har gripits för brott,...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
21.6 ° C
23.5 °
18.6 °
82 %
3.6kmh
90 %
tis
22 °
ons
25 °
tor
25 °
fre
18 °
lör
20 °