6.4 C
Linköping
måndag, oktober 25, 2021

Biogasfordon hotas av EU direktiv

Nu hotas den svenska positiva hållningen till biogasbilar genom en miljöbilsdefinition, som är på väg från EU-byråkratins korridorer. Hotet består av ett EU-direktiv som nu föreslås bli en del av svensk lagstiftning i augusti.

Östergötland som varit ledande i biogasproduktion och samtidigt har många fordon som går på biogas blir hårt drabbat av EU-direktivet.

Hotar klimatarbetet

Men den kommande lagstiftningen stöter på motstånd från bland andra Region Östergötland. Region Östergötland har länge försökt påverka ärendet på både nationell såväl som på europeisk nivå.

Regionen har nu, i ett remissvar till infrastrukturdepartementet, påpekat hur viktigt det är att biodrivmedel med hög klimatprestanda ska vara ekonomiskt konkurrenskraftiga och därmed bidra till klimatomställningen.

– Östergötland har framgångsrika företag inom biodrivmedelssektorn och under en övergångsperiod kommer den viktigaste marknaden för biogas att vara transportsektorn. Vi anser att en ökad produktion och en långsiktig säkrad tillgång till biodrivmedel med hög klimatprestanda bidrar till att vi kan klara klimatomställningen. Förslaget skulle varken bidra till det eller till en hållbar utveckling, säger Julie Tran, (C), regionråd och ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden, i ett yttrande på Regionens hemsida.

Östergötland ledande biogas länet
I yttrande till infrastrukturdepartementet om de ändringar av miljökrav som föreslås vid upphandling av bilar och kollektrafiktjänster är regionen starkt kritisk till att biogas inte ingår i miljöbilsdefinitionen. Regionen menar att alla fossilfria drivmedel behövs för att klara omställningen till ett fossiloberoende transportsystem 2030.
Regionen menar vidare att förslaget går emot Östergötlands energi- och klimatstrategi och den interna drivmedelsstrategin. I yttrandet trycker man också på att målen om andelen upphandlade miljöfordon ska mätas på nationell nivå även i fortsättningen.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 22 november inviger Linköpings borgmästare Lars Vikinge, tillsammans med Linköpings fristadsförfattare Globala veckan....
Ett drygt femtiotal barn i olika åldrar behöver varje år komma till ett familjehem....
Klockan 06:42 kom ett SOS-larm in till polisen gällande en brand på Väpnaregatan i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
6.4 ° C
9.2 °
5.6 °
86 %
2.1kmh
20 %
mån
7 °
tis
11 °
ons
13 °
tor
15 °
fre
15 °