Ställ in Kick-off och kompisfester

Region Östergötland behöver säkerställa att den kan ta hand om de patienter som blir svårt sjuka i covid-19 och att all annan akut vård kan fortsätta. Foto: Tommy Pettersson

Östergötland befinner sig förnärvarande mitt inne i en tredje pandemivåg som slår hårt mot länets sjukhus. Antalet personer som är i behov av covid-19-vård på länets sjukhus är lika många nu, som våren 2020 när pandemin slog hårt mot sjukvården.

– Vi har ett oerhört allvarligt läge i Östergötland just nu. Smittspridningen är den värsta under hela pandemin, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, vid en pressträff.

– Vi ser att smittspridningen ökar från det när covid-19 hade förändrat sig och den så kallade brittiska virusvarianten dominerar helt. Den sprider sig mycket snabbare på grund att inkubationen är kort. Fler blir sjuka på kortare tid och fler blir svårt sjuka.

– Den andra anledningen som vi alla kan påverka är att delar av folk befolkningen respekterar inte rekommendationerna i tillräckligt hög grad längre. Det vill säga – vi sköter oss inte när det gäller att hålla avstånd, förklarar Åkerlind.

Förstärkningsläge i kraft

Region Östergötland gick under veckan upp i förstärkningsläge för att kunna öka möjligheterna att prioritera sina resurser och kraftsamla mot akut vård och vård som inte kan vänta.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind uppmanar därför alla att ta sitt ansvar och följa de rådande rekommendationerna och alla att fortsätta hålla i.

– Nu är vi på upploppet, vi ska inte stupa innan mållinjen, så håll i nu. Fortsätt följa rekommendationer för vi måste tillsammans vända det här. Det innebär att det ännu inte är dags för middagsbjudningar, kompisfester eller kickoff med jobbet. Tänk enkelt och tänk till. Om du inte kan följa rekommendation så bör du ställa in.