12.6 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Nytt åldringsbrott – man skulle byta brandvarnare

Under torsdagens eftermiddag och strax efter klockan 17.00 inträffade ett åldringsbrott i Mjölby. En man i 85-årsåldern blev uppringd av en kvinna som sade dig vara från ett fastighetsbolag och att en man skulle besöka honom i hemmet för att byta brandvarnare.

Som överenskommet så knackade snart en man på dörren och gick in för att byta brandvarnare. Besökaren sade sig ha glömt batterier och behövde handla sådana, vilket skulle kosta den boende 19 kronor. Betalning skulle ske med bankkort via den besökande mannens mobiltelefon. Den äldre mannen uppfattade det som att något inte stämde när han skulle slå in sin pinkod till kortet eftersom besökaren då verkade titta efter vilka siffror han slog in.

Besökaren tog sig ut ur bostaden och fick då med sig den äldre mannens bankkort. Bankkortet spärrades men det är än så länge inte känt om något uttag hann göras från kortet.

En anmälan om bedrägeri är upprättad. Det finns i nuläget ingen misstänkt. Polisen är mycket angelägen om att ta emot tips kring händelsen. Än så länge har endast den här anmälan kommit till polisens kännedom men det är inte osannolikt att flera kan ha drabbats. Har du eller någon du känner drabbats –kontakta polisen via telefonnummer 114 14 och gör en polisanmälan.

Polisen varnar

Polisen vill uppmana personer som i sitt privat- eller arbetsliv kommer i kontakt med äldre personer pratar om den här typen av brott. Bedragarna är ofta väldigt trovärdiga, vilket gör att de som utsätts tror på det de säger. Polisen hör om flera olika tillvägagångssätt och just hur de går tillväga för att lura personer på pengar varierar. Tänk på att aldrig på något sätt lämna ut ditt bankkort eller pinkod till en okänd person. Logga heller inte in med Bank-ID på din bank på uppmaning av någon annan.

RELATERADE ARTIKLAR

En kvinna i 80-årsåldern bestals utomhus vid 9.30-tiden nära korsningen Götgatan och Danmarksgatan i...
Region Östergötland går ut och varnar för bedrägeriförsök via telefon efter att ett fall...
Polisen larmades, under tisdagskvällen, till en bostad i Bestorp, Linköping, med anledning av ett...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätta regnskurar
12.6 ° C
13 °
11 °
76 %
9.8kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °