3.2 C
Linköping
måndag, mars 1, 2021

Linköpings kulturarv – nominera ditt smultronställe

EU-projektet Part Her, samlar in Linköpingsbornas egna tankar kring vad som är stadens kulturarv. Nu vill man ha in ditt bidrag.

Dokumentationen av kulturarvet samlas in via en digital plattform, där vem som helst kan lämna sitt bidrag. Det kan handla om ett monument, en tradition, en symbol, en byggnad, en naturtyp, en maträtt eller en traditionell festhögtid – allt som bidrar till att skapa Linköpings kulturella identitet och ge en känsla av tillhörighet.

Hanna Wihlborg, till vardags intendent i Gamla Linköping och en av samordnarna av projektet här i Linköping, berättar på kommunens hemsida.

– Just nu har vi fått in runt 150 bidrag. När man läser andras bidrag är det lätt att bli inspirerad och vilja dela med sig av vad som är viktigt för just mig. Det är en stor variation i de inkomna bidragen, precis som vi hoppats på, och det har kommit in saker som vi inte väntade oss, vilket är just det som projektet handlar om, det vill säga att omforma vad som är ett kulturarv i staden. Eftersom vi har haft riktade insatser i Ljungsbro, Malmslätt och Ryd är många bidrag från dessa områden, men vi vill nu gärna ha in fler bidrag även från andra områden för att få en så komplett bild som möjligt.

Samma typ av insamling som i Linköping sker i ytterligare fem europeiska städer. Insamlingen kommer att utgöra en minnesbank för de kulturarvstillgångar som finns i städerna som deltar i EU-projektet. För Linköpings del innebär det ett ovärderligt underlag i stadsplaneringen och resultatet kan också användas som underlag till fördjupning i hur olika platser används och vad som blir viktigt att bevara och förmedla i framtiden.

Lkpg.news vill slå ett särskilt slag för Berga minnespark, Skylten dår så många av stadens stora musiker repat och uppträtt samt Stångebro gatukök.

Nominera ditt bidrag här:

RELATERADE ARTIKLAR

Strax efter klockan 21 larmades räddningstjänst, ambulans och polis om lägenhetsbrand på Luftvärnsgatan i...
Linköpingsbandet Höst rymmer mycket erfarenhet trots att bandets primus motor Filip Leo lade ner...
Det var vid 14-tiden som räddningstjänst, ambulans och polis larmades om en isolycka i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,107FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.2 ° C
5 °
2 °
87 %
1kmh
5 %
mån
8 °
tis
10 °
ons
6 °
tor
3 °
fre
-3 °