12.6 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Nytt namn på gammal verksamhet

Vid årsskiftet byter Ungdomsmottagningen namn till Ungdomshälsan. Verksamheten är idag öppen för personer upp till 26 år men det kommer att riktas om till de mellan 13 och 21 år.

Namnbytet sker den förste januari men inriktningen mot den nya åldersgruppen kommer att träda i kraft successivt. Först måste arbetssättet och sökvägarna för åldersgruppen 22 till och med 25 år vara klara. Ingen i den äldre målgruppen ska avvisas under omställningsperioden.

Samma namn i hela landet

Strävan är att benämningen Ungdomshälsan ska användas i hela landet och det är ett led i att ungdomar och unga vuxna ska få likartad vård.

Ungdomsmottagningen är idag en mottagning med barnmorskor, psykolog, läkare och kuratorer. De arbetar med fysisk och psykisk hälsa för ungdomar och unga vuxna mellan 13 och 26 år.
På mottagningen kan de exempelvis få hjälp med rådgivande samtal, dagen- efter- piller, preventivmedel och att testa sig för könssjukdomar.

-Vi kommer att lägga mycket fokus på det positiva och förebyggande arbetet i de yngre åldrarna. Vi vill lyfta ungdomarnas psykiska och fysiska hälsa, säger Elias Vardi, chef för Ungdomsmottagningen, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Samverkan

Ungdomsmottagningen drivs i samverkan mellan Region Östergötland och kommunen. Efter årsskiftet kommer kommunen att ta hand om ungdomar mellan 13 och 21 år. Region Östergötland tar hand om insatser till personer mellan 22 och 25 år.

Ungdomshälsan är till för personer som bor i Östergötland. Hit kan ungdomar komma för att prata med vuxna om hur de mår, om hälsa, sex och om andra känsliga och intima frågor. De kan få råd och stöd och kvalificerade bedömningar.

-Skillnaden kommer vara att vi ska arbeta ännu mer förebyggande och arbeta ännu mer mot skolorna. Det kommer vi kunna kunna göra mer då vi sänker åldern, säger Elias Vardi.

RELATERADE ARTIKLAR

Idag har Tåkernfonden delat ut och Tåkernpriset 2020 går till Urban Ekstam. Prissumman är...
Krisledningen är aktiverad inom förvaltningen Leanlink, som bedriver kommunal äldreomsorg och hemtjänst i Linköpings...
Nu på lördag börjar älgjakten i Östergötland och den fortsätter ända fram till 31...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätta regnskurar
12.6 ° C
13 °
11 °
76 %
9.8kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °