12.7 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Kurden fick Nyponpriset 2020

Igår delades Lars Winnerbäcks Nyponpris ut till Linköpingsprofilen Sami Rahim!

Lars Winnerbäcks Stiftelse jury sammanträdde någon gång i våras och kom fram till att Sami förtjänade att få en kulturell utmärkelse och samtidigt uppmärksammas för sitt slit med kulturarrangemang i Linköping. Inte en dag för sent.

På grund av den rådande Coronapandemin sköts årets stipendieutdelning upp till den 15 oktober istället för som planerat den 3 april. Vid en stillsam flerrätters middagsbjudning på Stångs Magasin firade Sami igår kväll sitt pris tillsammans med sina närmsta vänner och Nyponstipendiets jury.

En märkbart berörd pristagare tog emot erkännandet av Linköpingssonen Lars WInnerbäck

̶ Det här priset betyder väldigt, väldigt mycket för mig. Jag har kämpat i över 16 år varje dag och kväll och ibland även på nätterna på L’Orient för att ge linköpingsborna musikupplevelser men jag har också hjälpt många nya band att få sina första spelningar hos mig. Men det har varit värt allt slit, berättar Sami som nyss har fyllt 70 år och fortsätter.

̶ Jag har även lärt upp många tekniker, sångare och blivande musikarrangörer i kommunen.  Jag har jobbat mycket med olika kulturarrangemang. Dans, stand up och verksamhet för alla åldrar, säger Sami som glömmer att berätta att han även anordnade en Sambakarneval någon för så där 20 år sedan.

Sprudlande energisk

Juryns val är väldigt lyckat eftersom stiftelsens uppgift är att främja kulturlivet i Linköpings kommun. Sami är verkligen en av de eldsjälar stan som bidrar till att berika kulturlivet för musikintresserade och danssugna personer. Under 16 år drev Sami musikrestaurangen L’Orient med en outsinlig energi. På scenen i ”garaget” uppträdde hundratals band. Kända och okända grupper var lika välkomna till Samis unika musikrestaurang.

Sami kommer att ett ”nypon” tillverkad av en hantverkare som är verksam i Östergötland. Förutom konstverket får också herr Rahim pristagaren kronor. Sami har inte somnat in utan har nya spännande projekt på gång så pengarna är naturligtvis välkomna.

Motiveringen lyder som följer:

Nyponet 2020 tilldelas Sami Rahim för hans passionerade strävan att göra Linköping till en roligare och bättre stad. Med stort hjärta och varm famn välkomnades kulturen till restaurang L’Orient. Under sexton år hade Linköping ett välbehövligt, svängande vardagsrum med plats för alla. Punkiga nitjackor avlöstes av argentinska tangoklänningar. Vi säger tack för dansen och ser fram emot framtida projekt!

Historik:

Det första stipendiet delades ut på Linköping Konsert & Kongress i mars 2016. Då fick Babbettes Kafferi Nypon-stipendiet. 2017 gick stipendiet till Kaj Sivervik och Patrik Lindecrantz för sitt Gaphals. Sam Anlér fick den år 2108 pris för sitt arbete med NärCon. Priset 2019 erhölls av Ulrika Reinholdsson för sitt ideella engagemang som repertoaransvarig i Riksteatern Linköping.

RELATERADE ARTIKLAR

Arbetet med länets koldioxidbudget, energi- och klimatstrategi är nu klar. Arbetet leds av...
Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22.00-07.00 hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person...
Saab har fått ett supportkontrakt för Gripen C/D i Sydafrika gällande service och underhåll....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.3 °
12.2 °
79 %
4.6kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °