9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Ghost får exportpris

Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2019  går till Linköpingsbandet Ghost. 

Vinnaren av Regeringens musikexportpris presenterades under en ceremoni i Blå Salongen på UD. Priset delas ut varje år till svenska musikskapare som bidragit till exportframgångar och till att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.

Utmärkt exempel

– Årets vinnare av Musikexportpriset, rockbandsgruppen Ghost, är ett utmärkt exempel på den svenska musikbranschen internationella framgångar. Branschen har skapat förutsättningar för enastående svenska exportframgångar, vilket i sin tur bidragit till att sprida en positiv bild av Sverige i utlandet. Ghost startade lokalt i Linköping och är idag globala med fans över hela jorden, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg.

Rockbandsgruppen Ghost blev Musikexportprisets 23:e vinnare med motiveringen:

Rubriker

”Ghost har utmanat och skapat rubriker alltsedan starten i Linköping 2006. Det är i dag ett band med fans över hela jordklotet. Ghosts mytiska och ockulta berättelser inlindat i melodiös metal har gått från något primärt för den initierade publiken, kring albumdebuten med ”Opus Eponymous” 2011, till att i dag tillhöra de rock- och metalband som har bredast publik alla kategorier. 2019 underströk Ghost sin position som världsledande genom att fortsätta sin globala turné ”A Pale Tour Named Death” – när den avslutades i Mexico City i mars i år hade den nått totalt 137 scener över hela världen”.

”Det känns ganska udda att vara i ett offentligt ljus så här ett år där man har vant sig vid att göra inte så mycket alls.” sade Forge i sitt tacktal.

Övriga nominerade till Regeringens musikexportpris var: Robyn, Håkan Hardenberger, Smith & Thell och Snoh Aalegra.

Här är hela pressmeddelandet:

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Det är inte, nödvänligvis, som magin inträffar på de inrökta, ölstinna och nattöppna klubbarna...
Rockjournalisten Anders Tengner om livet på vägarna i nya boken "Turnéliv". "På turné, på...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °