9 C
Linköping
söndag, november 1, 2020

Ghost får exportpris

Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2019  går till Linköpingsbandet Ghost. 

Vinnaren av Regeringens musikexportpris presenterades under en ceremoni i Blå Salongen på UD. Priset delas ut varje år till svenska musikskapare som bidragit till exportframgångar och till att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.

Utmärkt exempel

– Årets vinnare av Musikexportpriset, rockbandsgruppen Ghost, är ett utmärkt exempel på den svenska musikbranschen internationella framgångar. Branschen har skapat förutsättningar för enastående svenska exportframgångar, vilket i sin tur bidragit till att sprida en positiv bild av Sverige i utlandet. Ghost startade lokalt i Linköping och är idag globala med fans över hela jorden, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg.

Rockbandsgruppen Ghost blev Musikexportprisets 23:e vinnare med motiveringen:

Rubriker

“Ghost har utmanat och skapat rubriker alltsedan starten i Linköping 2006. Det är i dag ett band med fans över hela jordklotet. Ghosts mytiska och ockulta berättelser inlindat i melodiös metal har gått från något primärt för den initierade publiken, kring albumdebuten med ”Opus Eponymous” 2011, till att i dag tillhöra de rock- och metalband som har bredast publik alla kategorier. 2019 underströk Ghost sin position som världsledande genom att fortsätta sin globala turné ”A Pale Tour Named Death” – när den avslutades i Mexico City i mars i år hade den nått totalt 137 scener över hela världen”.

“Det känns ganska udda att vara i ett offentligt ljus så här ett år där man har vant sig vid att göra inte så mycket alls.” sade Forge i sitt tacktal.

Övriga nominerade till Regeringens musikexportpris var: Robyn, Håkan Hardenberger, Smith & Thell och Snoh Aalegra.

Här är hela pressmeddelandet:

RELATERADE ARTIKLAR

Under november månad kommer Linköpings centrum fyllas med konst. Detta för att lyfta stadskärnan...
Linköpings kommun har beslutat att ge ett tillskott på fem miljoner till...
Igår, måndagen den 19 oktober, började man  med att hänga upp upp julbelysningen över...

FÖLJ LKPG.NEWS

2,840FöljareGilla
61FöljareFölj
10FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
9 ° C
9 °
8.9 °
93 %
5.1kmh
98 %
sön
12 °
mån
17 °
tis
11 °
ons
8 °
tor
8 °