9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Medvind för mänskliga rättigheter

Den nybildade föreningen Medvind vill verka för att det ska råda likhet inför lagen och då särskilt  migrationsärenden. Som det är nu finns det luckor att täppa till, menar Almina Imamovic, jurist och en av grundarna till den partipolitiskt och religiöst obundna föreningen. 

– Vi har bra lagar när det kommer till migration och de behöver inte ändras på överhuvudtaget, menar Almina Imamovic och fortsätter:

– Det handlar mera om att man ska följa de lagar vi har men vi har upptäckt att så inte görs utan folk utvisas på lösa grunder och utan att deras ärenden har granskats ordentligt och på rätt sätt. Jag har inget emot att folk som inte har rätt att vara i Sverige utvisas men det ska ske på rätt grunder. Nu liknar det mest ett lotteri.

Almina berättar om flera olika ärenden hon stött på eller som hennes byrå Juristteamet arbetat med.

– De flesta har det gemensamt att de har på olika sätt inte skötts på rätt sätt och att den som ska utvisas inte förstått vad den skrivit på. Många av dem som kommer till mig tillhör de absoluta mest utsatta i samhället. De har liten, eller ingen inkomst alls, de pratar och förstår svenska väldigt dåligt eller inte alls. Trots detta så uppmanas de att skriva under olika typer av handlingar.

Alimina menar att Migrationsverket numera agerar rent politiskt. Att man bara vill nå det inofficiella målet på 80 000 utvisade personer som de båda socialdemokraterna och ministrarna Morgan Johansson och Anders Ygeman uttalat sig om i media.

– Det mesta vi gör är pro bono, alltså gratis, och det är svårt för mig att ställa upp gratis hela tiden. Det fungerar helt enkelt och det är ett av skälen att vi nu startat Medvind, avslutar Almina Imamovic.

Ordförande i föreningen är professor emeritus Bertil Kågedal

 

 

RELATERADE ARTIKLAR

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °