18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Ny lag kan stänga serveringar

Från och med idag, 1 juli 2020, och  året ut gäller en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder för serveringsställen. Denna lag ger kommunen rätt att stänga ner en servering som inte följer de regler som gäller.

– Den största skillnaden för café- och restaurangägare är att vi tar beslutet om stängning eller restriktion istället för smittskyddsläkaren, säger Maria Pihlajärvi, avdelningschef för livsmedel på Miljökontoret, i ett pressmeddelande.

Sedan mars 2020 har den tillfälliga föreskriften från Folkhälsomyndigheten om att minska smittspridning gällt. Nu ersätts föreskriften alltså av en tillfällig lag som gäller resten av 2020. Syftet är alltjämt att minska smittspridningen av covid-19.

Avstånd

På uppdrag av Bygg- och miljönämnden följer Miljökontoret upp den nya lagen när det gäller serveringsställen.

– Vi som myndighet har fortsatt ingen rådighet när det gäller trängsel i till exempel butiker, på badplatser och i köpcentrum. Men vi fortsätter med samma råd och tillsyn på serveringar gällande avstånd och rutiner som minskar smittspridningen, säger Maria Pihlajärvi.

Miljökontoret

Från 1 juli blir det alltså Miljökontoret i Linköping som tar beslut om stängning av delar av eller hela serveringsstället.
– Vi kan också besluta om att begränsa verksamheten, exempelvis gällande lokalytor och öppettider, säger Maria Pihlajärvi.

Den nya lagen gäller:
Serveringar som erbjuder mat och dryck på plats.
Även vid uthyrning till slutna sällskap.
Alla ytor i lokalerna.
Serveringsstället ska:
Ha bra utformning av lokaler och entré så att trängsel undviks i största möjliga mån.
Organisera personal och ha rutiner för att motverka trängsel.
Ha goda hygienrutiner.

– Vi arbetar med tillsyn hela sommaren. Vår förhoppning är att café- och restaurangägare fortsätter att arbeta med smittskyddsåtgärder och att även allmänheten tar ansvar. Vi behöver alla tänka på att hålla avstånd och hålla ut, säger Maria Pihlajärvi.

Varför tillfällig lag?

Syftet med lagen är att förhindra vidare spridning av viruset som orsakar covid-19. Det är en tillfällig lag som kommit till på grund av extraordinära omständigheter. Att hålla avstånd mellan varandra är en viktig del i arbetet med att minska spridningstakten. Det finns också anledning att anta att många kommer att söka sig till kaféer och restauranger under sommarmånaderna vilket ökar risken för trängsel. Det är därför viktigt att kommuner och övriga aktörer prioriterar den nya lagen och att tillsyn utförs i stor utsträckning.

Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder hittar du här:

Här finns mera information från Länsstyrelsen:

RELATERADE ARTIKLAR

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare,...
Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °