9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Idag startar rättegången mot Esmeraldas mamma – så var första dagen

Det var i slutet av januari som den treåriga flickan Esmeralda hittades död i sitt hem i centrala Norrköping. I dag startade  rättegången mot mamman som står åtalad för mord, grov misshandel och brott mot griftefriden. Den 39 – åriga mamman nekar till brott. 

Esmeralda hittades död i hemmet i januari och båda föräldrarna misstänktes ha orsakat sitt barns död, men pappan avled senare i häktet. I samband med pappans död finns inga misstankar om brott eller andra oklarheter.

Den lilla flickan hade varit familjehemsplacerad sedan födseln hos fosterföräldrar i Vadstena men under 2019 beslutade kammarrätten att de biologiska föräldrarna skulle återfå vårdnaden.

Olyckshändelse

Enligt åtalet mot mamman och i förundersökningen ska flickan ha misskötts och lidit av viktminskning och håravfall. Hon ska inte heller haft någon aptit sedan det stod klart att hon skulle tillbaka till sina biologiska föräldrar. Mamman nekar alltså till brott och enligt hennes advokat Per Oehme ska det hela röra sig om en olyckshändelse där flickan halkat omkull i badkaret och slagit sig så illa att hon dött.

Åklagaren menar att flickan utsatts för våldshandlingar, drogats och sedan efter att hon avlidit placerats under en säng invirad i plast och tyg.

Tvångströja

Första rättegångsdagen, av sammanlagt sex, innehöll en lång rad formalia samt att man gick igenom de båda föräldrarnas mobiltelefoner och internettrafik. Mannan ska vid flera tillfällen försökt att skaffa fram mera droger och även låna pengar. Hon har även sökt på olika sätt att läka sår och tvångströjor för barn.

Tidvis skedde domstolsförhandlingarna bakom stängda dörrar. Stämningen i rättssalen har beskrivits som ”dämpad”.

Dagens rättegång avslutades vid 16.00 på måndagens eftermiddag. Dessa återupptas klockan 09.00 imorgon, tisdag. Då kommer mamman  att förhöras och man kommer  även inspelade förhör med den nu avlidna pappan och parets äldre son att spelas upp i rätten.

 

 

 

Person hittad död – polisen utreder brott

Man och kvinna anhållna efter treårings död

RELATERADE ARTIKLAR

Det var vid 17.30-tiden som polis och ambulans larmades om att en kvinna fallit...
Den 40-årige man som dömdes till livstids fängelse och utvisning för mordet på resecentrum...
Det var vid 01.15-tiden som polisen fick flera samtal om misstänkt skottlossning vid Lantmannagatan...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °