3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Hundra nya feriejobb tack vare coronaviruset

Linköpings kommun erbjuder varje år feriearbeten inom de kommunala verksamheterna. Feriearbete är en viktig väg in på arbetsmarknaden för unga. I år satte dock den pågående pandemin stopp för cirka 100 av de 413 platser som planerats.

När SKR:s och Arbetsmiljöverkets tydliga riktlinjer kom om att minderåriga inte får arbeta inom hälso- och sjukvård eller barnomsorg på grund av den pågående pandemin, blev cirka 100 linköpingsungdomar av med sina feriearbeten.

Fyrahundra blev femhundra

Efter en snabb kommunal insats kunde 100 nya platser tas fram till ungdomar som är under 18 år.

De dryga 100 platserna som blev tomma gick till andra ungdomar som fyllt 18 år. Detta tack vare  att det inte är tillåtet för minderåriga att arbeta i miljöer där det finns risk för smittspridning av allmänfarliga sjukdomar som till exempel coronaviruset.

De nya platserna som på kort tid tagits fram och som tidigare inte funnits med i utbudet av feriearbeten finns inom Ung Puls, Öppen idrottsverksamhet, Gamla Linköping och Kulturscener.

– Att tidigt etablera kontakt med arbetsmarknaden är oerhört viktigt, därför är feriejobben så mycket mera än ett jobb. Det är en möjlighet att bygga på sitt CV, att knyta kontakter på arbetsmarknaden, att få en referens till nästa arbete som ska sökas. Att dessutom inifrån få se hur kommunen fungerar och tjäna egna pengar gör ju inte saken sämre, säger Fredrik Lundén (M) ordförande i Arbetsmarknadsnämnden i ett pressmeddelande.

– I dessa tider då många feriearbeten och sommarjobb försvinner är det glädjande att vi har lyckats få fram nya platser på kort tid. Vi vet hur viktigt det är att unga får en meningsfull tillvaro, skaffar sig nyttiga erfarenheter och dessutom får de tjäna lite extra pengar. Samtidigt kommer de göra en meningsfull insats i våra kommunala verksamheter, säger Åsa Wennergren (L) ordförande i Bildningsnämnden

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:00 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till stadsdelen Navestad i Norrköping efter samtal...
Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °