3.2 C
Linköping
måndag, mars 1, 2021

Missbruk av muskot kan vara livsfarligt

Giftinformationscentralen har under april sett en ökning av överdoseringsfall med muskot, skriver man i ett pressmeddelande.

Giftinformationscentralen har under den senaste månaden noterat en ökning av förfrågningar gällande överdoser av muskotnöt från såväl allmänhet som sjukvård. Framförallt har frågeställningarna gällt överdoser hos tonåringar.

Sprids i sociala medier

– I sociala medier sprids just nu information om användning av muskotnöt i berusnings- och drogsyfte, den så kallade “nutmeg challenge”. Sådan användning kan leda till svåra sjukdomstillstånd, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen i samma pressutskick.

Uppmärksamma missbruk

Därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på problematiken och starkt avråda från missbruk av muskot i berusningssyfte.

Gott i maten

Muskot är en krydda som brukas i mycket små mängder. I större doser kan muskotnöten ge berusningssymtom och hallucinationer. Risk finns att man drabbas av hjärtrusningar, illamående, sänkt medvetandegrad och kramper. Symtomen kan bli allvarliga och kräva sjukhusvård.

Användning av muskot i ordinarie, mycket små mängder, i matlagning, exempelvis i potatismos, är inte farligt eller förenat med ovanstående symptom.

RELATERADE ARTIKLAR

De senaste dagarnas töväder har gjort isarna i länet mer förrädiska. Mildare väder i...
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Regionen beslutade idag om flera nya vårdsatsningar som nära vård,...
Det var i tisdags som ett par i 75-årsåldern bosatta i Norsholm utanför Norrköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,107FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.2 ° C
5 °
2 °
87 %
1kmh
5 %
mån
8 °
tis
10 °
ons
6 °
tor
3 °
fre
-3 °