0.4 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Missbruk av muskot kan vara livsfarligt

Giftinformationscentralen har under april sett en ökning av överdoseringsfall med muskot, skriver man i ett pressmeddelande.

Giftinformationscentralen har under den senaste månaden noterat en ökning av förfrågningar gällande överdoser av muskotnöt från såväl allmänhet som sjukvård. Framförallt har frågeställningarna gällt överdoser hos tonåringar.

Sprids i sociala medier

– I sociala medier sprids just nu information om användning av muskotnöt i berusnings- och drogsyfte, den så kallade “nutmeg challenge”. Sådan användning kan leda till svåra sjukdomstillstånd, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen i samma pressutskick.

Uppmärksamma missbruk

Därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på problematiken och starkt avråda från missbruk av muskot i berusningssyfte.

Gott i maten

Muskot är en krydda som brukas i mycket små mängder. I större doser kan muskotnöten ge berusningssymtom och hallucinationer. Risk finns att man drabbas av hjärtrusningar, illamående, sänkt medvetandegrad och kramper. Symtomen kan bli allvarliga och kräva sjukhusvård.

Användning av muskot i ordinarie, mycket små mängder, i matlagning, exempelvis i potatismos, är inte farligt eller förenat med ovanstående symptom.

RELATERADE ARTIKLAR

En helt vanlig blomvas eller vattenkaraff kan snabbt orsaka brand när solen skiner. Nu...
SMHI har utfärdat en varning för stora regnmängder i Östergötland. Från torsdag kväll och under...
Region Östergötland går ut och varnar för bedrägeriförsök via telefon efter att ett fall...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
0.4 ° C
1 °
-0.6 °
91 %
4.1kmh
20 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
3 °