0.1 C
Linköping
måndag, april 19, 2021

Försäkringsbranschen hårdgranskar bilbränder

Under 2020 kommer försäkringsbranschen att ännu en gång genomföra en branschgemensam kontrollaktivitet där man titta närmare på bilbränder. Det skriver Larmtjänst i ett pressmeddelande. Branschen kommer att lägga extra resurser på att utreda om det är vanligt att försäkringsbedrägerier är orsaken till bilbränder.

Bilbränder innebär stora kostnader för samhället, både i pengar och i otrygghet. Under 2017 betalade försäkringsbranschen ut närmare 252 miljoner kronor i skadeersättning för bilbränder. Samma år genomfördes en gemensam kontrollaktivitet där en fördjupad utredning gjordes av 469 bilbränder. Utredningarna visade att 52 procent av dessa bilbränder bedömdes vara försök till bedrägeri. Kontrollaktiviteten visade att det finns ett betydande problem med försäkringsbedrägerier som orsak bakom bilbränder. Nu vill branschen ännu en gång lägga extra resurser på dessa skador.

Foto: Niklas Luks

– Bränderna skapar otrygghet i vårt samhälle. Försäkringsbranschen vill ta sitt ansvar och utreda om försäkringsbedrägerier är ett fortsatt problem ur bedrägerisynpunkt, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.

Försäkringsbedrägerier är ett brott med ett stort mörkertal. Årligen betalar de svenska skadeförsäkringsbolagen ut drygt 60 miljarder kronor i skadeersättning. En grov uppskattning är att försäkringsbedrägerier utgör mellan fem till tio procent av dessa utbetalningar. Försäkringsbedrägerier gör att ärliga försäkringstagare drabbas av högre premier och därför är det viktigt att försäkringsbranschen arbetar aktivt med att upptäcka och förebygga bedrägerier.

– Genom fördjupade utredningar av bilbränder vill vi försvåra för dem som planerar att använda denna metod för att begå försäkringsbedrägerier. På så sätt hoppas branschen kunna bidra till att öka tryggheten i samhället och minska belastningen på polis och räddningstjänst, säger Mats Galvenius.

Källa: Larmtjänst AB

RELATERADE ARTIKLAR

Natten mot lördagen larmades räddningstjänst, ambulans och polis om en brand på Tellbogatan i...
Vid 19.30-tiden larmades räddningstjänsten om bilbrand på väg 636 i höjd med Haddorp utanför...

Bilbrand i Valla

Vid 14.30-tiden larmades räddningstjänst och polis om bilbrand på Klarbärsgatan i Linköping. Det hade börjat...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,227FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
0.1 ° C
2 °
-2 °
100 %
1kmh
39 %
mån
15 °
tis
16 °
ons
12 °
tor
5 °
fre
7 °