Nu öppnas Hamngatan igen

Nu fräser kommunen bort kollektivkörfälten. Foto: Tommy Pettersson

Idag öppnades alla körfält för biltrafik på Hamngatan. Efter en ganska hård kritik ändrade sig politikerna i höstas vad det gäller kollektivtrafikkörfälten på Hamngatan och nu genomförs förändringen.

– Vi vet att många har väntat på den här dagen och nu är den här, i eftermiddag är alla filer på Hamngatan öppna för biltrafik. Vi hoppas att detta kommer medföra att trafiken flyter på bättre i framförallt rusningstrafiken, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och tillägger.

– Samtidigt som Hamngatan öppnas för trafik så pågår arbetet med att säkra upp luftkvaliteten i innerstaden och under året kommer flera förslag att presenteras.

Det var den borgerliga Alliansen för Linköping som förslog att Hamngatan och Tullbron skulle öppnas helt för biltrafik igen, vilket skulle innebära ett borttagande av kollektivtrafikkörfälten.

─ Alliansen lovade efter valet 2018 att öppna Hamngatan och Tullbron. Nu levererar vi på den punkten. Ett borttagande av kollektivtrafikkörfälten kommer att förbättra framkomligheten på dessa platser och göra att trafiken flyter bättre, säger en ångerfull Muharrem Demirok och fortsätter.

─ Utfallet av kollektivtrafikkörfälten blev inte fullt ut så som vi tänkt, därför öppnar vi nu upp gatan och prövar andra verktyg för att sänka partikelhalterna. Trafikplanering kan inte bygga på prestige utan man måste våga ompröva tidigare tagna beslut, menar Muharrem Demirok.