27.9 C
Linköping
söndag, juni 20, 2021

Vinspalten – Carmelo Leone

Idag startar vi en serie krönikor om mat och dryck. Vår krönikör Carmelo Leone, sommelier samt restaurangchef på Scandic Linköping City, guidar oss via sin kunskap om mat och vin. Först ut i vinkrönikeserien är naturligtvis ett vin från Italien.

Ca Rugate – Valpolicella Ripasso

Ripasso ”Il piccolo Amarone”

Veneto är en region som ligger i norra Italien. Regionen är fylld av historia, kultur och med många vackra städer som till exempel Venedig, Garda, Treviso och Verona.

Liksom i de andra regionerna i Italien finns det även i Veneto en stark ”Matkultur”. Alla ”Veneziani” är stolta över sin kultur och vill bevara sina regionala produkter. Veneto är mycket känd sina röda, vita, mousserande men även söta viner. Här produceras en stor mängd av vin och mer en hälft av produktionen är klassat som kvalitativt vin. Det mest kända området i regionen, som levererar de bästa vinerna, är Valpolicella. Områdets namn härstammar från latinet: ”Dalen med Vinkällare”.

Många olika ursprungliga druvsorter odlas i regionen. Det är främst med Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara som man hittat den bästa blandning och den perfekta balansen i vinet. Vinerna som bland annat produceras av de sista nämnda druvorna är Valpolicella ripasso, Amarone och Recioto.

Amarone är ett mer exklusivt vin som man kan dricka till kraftiga kötträtter eller kan njutas som ett sällskapsvin. Recioto serveras gärna till desserter eller ostar. Ripassovinet är det enklaste av de tre vinerna och passar utmärkt till många olika maträtter.

Ripasson som jag rekommenderar heter ”Ca Rugate – Valpolicella Ripasso”. Vinet produceras av familjen Tessari en av de mest känd ”Cantina” i Veneto och Italien som producerar prisvärda viner.

Ca’Rugate gör moderna, matvänliga viner från vulkaniska jordar i Veneto i en torr och elegant stil från enskilda vingårdslägen. Ca’Rugate är ett familjeföretag som drivs i fjärde generationen av familjen Tessari, just nu under ledning av Michele Tessari. Sedan år 2004 finns en uttalad hållbarhetsfilosofi där tonvikten ligger på att arbeta så naturnära som möjligt. Alla vingårdarna som tillhör Ca’Rugate håller på att konverteras till ekologiskt jordbruk. De första vinerna med ekologisk certifiering når marknaden år 2021.

Ripasso på italienska betyder; Två gånger, det vill säga att vinet jäser två gånger. Vinet (ett vanligt valpolicella vin) tillverkas redan i september och vilar sedan cirka tre fyra månader, på grund av att vinet ”väntar”. Skalrester av amaroneframställning sätter igång jäsning i vinet igen. I Ripasson finns mycket kvar av amaronens smaker och aromer, samt en kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, mörk choklad och vanilj.

Ca’Rugate Valpolicella Ripasso är en välgjord “Lyxripasso”. Druvorna som använts är 40 procent Corvina, 30 procent Rondinella och 30 procent Corvinone. Druvorna skördas för hand från den högt belägna vingården Campo Bastiglia.

Doften är fruktig och nyanserad med inslag av mörka körsbär, röda bär, viol, örter och choklad. Dessa aromer går igen i smaken. Vinet är fylligt med mjuka tanniner och en lång, välbalanserad eftersmak. Vinet passar utmärkt att njuta av som det är, till hårdost och charkuterier. Det är även en utmärkt följeslagare till grytor, svamprisotto och till rätter med fågel. Sockerhalten är endast fem gram per liter, vilket är förhållandevis lågt för att vara en Ripasso. Detta gör vinet extra passande till att kombinera med mat.

Salute!

RELATERADE ARTIKLAR

Vid 13.20-tiden på söndagen larmades räddningstjänst, ambulans och polis till en singelolycka på Stjärnorpsvägen...
Polis larmades under tidig söndagsmorgon till en busslinje som gick mot Vidingsjö med anledning...
En polispatrull kontrollerade, strax innan midnatt, en personbil vid flygvapenmuseum i Linköping. Föraren, en...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,291FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
27.9 ° C
29.4 °
27 °
48 %
3.1kmh
20 %
sön
32 °
mån
28 °
tis
19 °
ons
24 °
tor
25 °