16.7 C
Linköping
fredag, maj 14, 2021

Saneringen i Bestorp nästan klar

I mitten av februari inleddes saneringen av det förorenade området vid gamla sågverket i Bestorp. Det har varit ett omfattande arbete med ett högt tempo som nu snart är klart.

Undersökningar hade tidigare visat att marken vid såghuset, som använts som båthus under de senaste åren, var förorenad. Före detta sågverket i Bestorp var verksamt under åren 1903 till1958. Sågverkets impregnering av virke gjorde att området blev förorenat av dioxiner. De uppmätta dioxinhalterna bedömdes utgöra stora hälsorisker för människor som vistas på sågverksområdet och i det gamla såghuset som senare blev båthuset. Innan saneringen inleddes tvingades man därför riva båthuset.

Kommun fick ett statsbidrag på cirka 42 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att under 2019 sanera det förorenade området. I februari 2019 startade bortfraktning av det förorenade sedimentet och i slutet av oktober blev schaktarbetet klart. Det innebar att alla de förorenade massorna var uppgrävda och bortforslade. I juni hade muddringsarbetet, det vill säga bortforsling av material under vattnet i sjön, kommit halvvägs. Området framför hamnen blev klart och det som fortfarande återstod var muddringen i den inre viken. I slutet av augusti blev muddringen i Långviken och den inre viken färdig och botten kunde täckas av ett skyddande gruslager. Återfyllningen kunde fortsätta. Den yta där det nya båthuset ska stå började formas och fundamenten för nya båthuset började monteras. Nu ska ett omfattande återställningsarbete fortsätta för att få området i samma skick som det var innan saneringen. Grunden till ett nytt båthus är klar och den lokala båtklubben står i startgroparna för att bygga båthuset.

– Det återstår en restförorening vid den stora eken. Men rena, tätare massor kommer att läggas på för att på så sätt minimera risken för människor och djur att komma i kontakt med den kvarlämnade föroreningen, säger Malin Johansson, projektledare på Miljökontoret i ett pressmeddelande.

RELATERADE ARTIKLAR

Han heter Dan Berg och är lärare, teaterman och poet. Under den just nu...
På måndag kommer Lidl att börja sälja CE-märkta självtester för Covid-19 i sina butiker,...
Polis, räddningstjänst och ambulans beordrades till Aktivitetsparken i Skäggetorp vid 23,30-tiden på onsdagsnatten, med...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,247FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
16.7 ° C
18.6 °
14.8 °
52 %
3.6kmh
75 %
tor
15 °
fre
17 °
lör
14 °
sön
13 °
mån
16 °