18.9 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Saneringen i Bestorp nästan klar

I mitten av februari inleddes saneringen av det förorenade området vid gamla sågverket i Bestorp. Det har varit ett omfattande arbete med ett högt tempo som nu snart är klart.

Undersökningar hade tidigare visat att marken vid såghuset, som använts som båthus under de senaste åren, var förorenad. Före detta sågverket i Bestorp var verksamt under åren 1903 till1958. Sågverkets impregnering av virke gjorde att området blev förorenat av dioxiner. De uppmätta dioxinhalterna bedömdes utgöra stora hälsorisker för människor som vistas på sågverksområdet och i det gamla såghuset som senare blev båthuset. Innan saneringen inleddes tvingades man därför riva båthuset.

Kommun fick ett statsbidrag på cirka 42 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att under 2019 sanera det förorenade området. I februari 2019 startade bortfraktning av det förorenade sedimentet och i slutet av oktober blev schaktarbetet klart. Det innebar att alla de förorenade massorna var uppgrävda och bortforslade. I juni hade muddringsarbetet, det vill säga bortforsling av material under vattnet i sjön, kommit halvvägs. Området framför hamnen blev klart och det som fortfarande återstod var muddringen i den inre viken. I slutet av augusti blev muddringen i Långviken och den inre viken färdig och botten kunde täckas av ett skyddande gruslager. Återfyllningen kunde fortsätta. Den yta där det nya båthuset ska stå började formas och fundamenten för nya båthuset började monteras. Nu ska ett omfattande återställningsarbete fortsätta för att få området i samma skick som det var innan saneringen. Grunden till ett nytt båthus är klar och den lokala båtklubben står i startgroparna för att bygga båthuset.

– Det återstår en restförorening vid den stora eken. Men rena, tätare massor kommer att läggas på för att på så sätt minimera risken för människor och djur att komma i kontakt med den kvarlämnade föroreningen, säger Malin Johansson, projektledare på Miljökontoret i ett pressmeddelande.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
18.9 ° C
19.8 °
18.2 °
78 %
4.6kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °