-2.8 C
Linköping
måndag, januari 18, 2021

Kustfisket i Östersjön är hotat

Landshövdingarna i Östergötland och Stockholm är allvarligt oroade över kustfisket längs med Östersjökusten. Med anledning av de förändringar i ekosystemet som nu sker finns det risk att kustfisket kommer att slås ut.

Därför har Länsstyrelserna i Östergötland och Stockholm skickat en skarp uppmaning till berörd myndighet, Östersjön Havs- och vattenmyndigheten (HaV), att de måste agera.

I stora delar av Östersjöns kustområde har rovfiskarter som gädda och abborre i det närmaste försvunnit samtidigt som det har det skett dramatiska ökningar av storspigg, som är föda till rovfiskar. Avsaknaden av rovfisk skapar en övergödning som är värre än den som orsakas av utsläpp av gödande ämnen.

Med anledning av att fiskbestånden riskerar att slås ut och att det pågår missförhållanden inom det storskaliga fisket har nu Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län och Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län skickat förslag till myndigheten att de ska arbeta hårdare för en ekosystembaserad fiskeriförvaltning.

─ Det är viktigt att få till en förändring för att rädda våra fiskbestånd. Havs- och vattenmyndigheten är ansvarig myndighet för fördelning av fiskresurserna medan länsstyrelsernas roll är att arbeta för utveckling av skärgårdsnäringar inom ramen för landsbygdspolitiken. Därför uppmanar vi till ett större hänsynstagande till förhållandena i ostkustens skärgårdar, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i ett pressmeddelande.

Även Lars Gezelius som arbetar med fiskefrågor på Länsstyrelsen Östergötland är bekymrad över situationen och anser att det krävs en förändring i fördelningen av fiskresurserna.

─ Fisket har larmat om vikande strömmingsbestånd i många år och vi måste ta detta på yttersta allvar. Vi måste arbeta hårdare för en ekosystembaserad fiskeriförvaltning och en fördelning av fiskresurserna som i första hand ser till ekosystemets funktion och inte till ett optimerat fiskeuttag, menar Lars Gezelius.

RELATERADE ARTIKLAR

Det var strax efter klockan 14 på söndagen som larm inkom om en brand...
Vid halv tre-tiden natten mot lördagen inkom larm om brand i ett stall nära...
Vid 13-tiden larmades räddningstjänst och polis om tågurspårning i höjd med fjärrbussterminalen i Linköping. Ett...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,029FöljareGilla
64FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-2.8 ° C
-2 °
-3.3 °
80 %
2.6kmh
90 %
mån
-2 °
tis
-0 °
ons
4 °
tor
4 °
fre
0 °