20.8 C
Linköping
måndag, juni 21, 2021

Protester mot Turkiets krig i Rojava

Under lördagseftermiddagen genomfördes en protestaktion mot den Turkiska invasionen i nordöstra Syrien/Kurdistan.

Med appelltal, banderoller och musik framförde ett par hundra deltagare sina protester mot framförallt ockupationen av den Kurdstyrda autonoma provinsen Rojava i Syrien. Regionen har ett oerhört strategiskt läge då den ligger på gränsen till Turkiet, Syrien och Irak.

Etnisk rensning pågår

Turkiet har i strid mot alla internationella överenskommelser gått in i området för att tränga bort den kurdiska befolkningen. Med omskrivningar om att skapa en “säkerhetszon” har den turkiska armén börjat fördriva- och döda folk samt skapa ett utrymme för att förflytta syrianer från turkiska flyktingläger till Rojava-området.
Syftet med folkomflyttningen är att få till stånd ytterligare aggressioner mot Syrien och främst mot det kurdiska folket i närområden.

─ Vi protesterar mot Turkiets ockupation och vill att deras trupper och legosoldater ska lämna Rojava-och Afrinregionerna. Kurdistan är ett koloniserat område. Vi har varit koloniserat av västmakterna tidigare och nu är det Turkiet, Irak, Iran och Syrien som exploaterar Kurdistan, berättar Rûnbîr Serkepkanî , en av talarna vid protestmötet.
Trots det så kallade vapenstilleståndet är situationen i Rojava och i hela nordöstra Syrien är fortsatt kaotisk med krigshändelser och tiotusentals civila flyktingar som försöker ta sig ur regionen.
─ Vi vill leva ett värdigt liv tillsammans med andra folk i fred och demokrati, säger Rûnbîr Serkepkanî och tillägger att Sverige ska stoppa vapenexporten till Turkiet och penningflödet som går till landet genom EU.

Rûnbîr Serkepkanî menar att Sverige kan göra mycket för att förhindra Turkiets krig i Kurdistan. Foto: Tommy Pettersson

Stoppa svenska vapenexporten
Turkiet startade sitt angreppskrig så fort USA trupperna lämnade området och dessa båda staters agerande kan leda till ett fullskaligt krig trots Donald Trumps Twitterdemagogi. USAs tillbakadragande och kriget mot kurderna kan leda till att  terrororganisationen Daesh/IS kommer igång igen med mördandet av oskyldiga i Syrien igen.
Initiativtagare till protesterna var KCF (Kurdistan Chopy föreningen i Linköping).

RELATERADE ARTIKLAR

Vid 15.30-tiden larmades polisen om bostadsinbrott i Linghem. Flera patruller skickades till platsen för att...
Under måndagen meddelade Göta hovrätt sin dom i Esmeraldafallet. Hovrätten skärper straffet och dömer...
Vid 13.20-tiden på söndagen larmades räddningstjänst, ambulans och polis till en singelolycka på Stjärnorpsvägen...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,291FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
20.8 ° C
26.8 °
17.2 °
80 %
3.1kmh
20 %
mån
25 °
tis
23 °
ons
19 °
tor
26 °
fre
24 °