14 C
Linköping
onsdag, juli 24, 2024

Cocozza stängs av från “förmöten”

I onsdags fattade Arbetsmarknadsnämnden beslut om en ny internbudget för år 2020. Den styrande Alliansen i Linköping med moderater, centerpartister, kristdemokrater samt liberaler lade fram sitt förslag och röstade sedan ja för det egna förslaget. Eller?

Nej det var inte riktigt alla ledamöter från alliansen som röstade.

En liberal ledamot i nämnden, Michael Cocozza, vågade sig på att lägga ned sin röst på grund av att han inte kunde stå bakom Alliansens förslag.

Då var måttet rågat för allianskollegerna och för ledningen i det lokala liberala partiet. Med omedelbar verkan slängdes ledamot Cocozza ut från Alliansgemenskapen. Motiveringen till det drastiska beslutet var, enligt uppgift, att Cocozza ”allvarligt brutit mot Alliansens samverkansformer”.

─ Jag har meddelat medlemmarna i liberalerna och Michael Cocozza att han inte längre ingår i Alliansens styre på grund av att han har yrkat mot Alliansens principiella förslag i fullmäktige samt att han nu igår lade ner sin röst i voteringen om internbudgeten. Vi har en samverkansuppgörelse i Alliansen och den har Cocozza brutit mot flera gånger, säger Åsa Wennergren Liberalernas kommunalråd och får medhåll av kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg.

─ Vi har fyra partier som kommit överens hur vi ska samarbeta och kan man som individ inte förhålla sig till den överenskommelsen så får, i det här fallet, liberalerna vidta åtgärder, säger Niklas Borg från Västerås där han deltar i moderaternas partistämma.

Utvisad från finrummet

Den numer utkastade Michael Cocozza verkade inte vara speciellt ledsen för att han nu inte kan sitta kvar i alliansstyret.

─ Att bli ”utesluten ut alliansen” har ingen praktisk betydelse. Jag behåller mina uppdrag men slipper gå på förmöten där moderaterna dikterar vad som ska vara alliansens politik, säger Cocozza lakoniskt och hävdar att ”moderaterna har en sjuk sektliknande partikultur där man inte tål avvikande meningar”.

─ Återigen visar Niklas Borg prov på dåligt omdöme. Först en polisanmälan mot rektor och lärare på Katedralskolan utan saklig grund och nu senast miljardlån för att fortsätta med aktiespekulationer. Han pratar om integration men är inte beredd att lägga de pengar som behövs. Förutsättningen för vårt allianssamarbete var 500 jobb med lön till personer med försörjningsstöd. Men hans ord om detta kunde man tydligen inte lita på, dundrar Michael Cocozza vidare.

─ Jag har starkt stöd inom Liberalerna för min kritik mot nedskärningarna i budgeten. Vi gick till val på satsningar om drygt 350 miljoner kronor. Då kan vi inte gärna stå bakom en budget med nettonedskärning på cirka 3 miljoner. Min protokollsanteckning från onsdagens Arbetsmarknadsnämnd utgår från att den rambudget som togs i maj inte räcker för att få ned arbetslösheten. Den senaste prognosen för kommunen visar att det finns pengar, då bör man kunna utöka budgeten för fler jobb.

RELATERADE ARTIKLAR

Skyddsjakt efter varg i nordvästra länsdelen avslutad, ingen varg har fällts. Skyddsjakten efter den...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Höga smäller i Norrköping Flera...
Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
14 ° C
14.2 °
12.8 °
94 %
1kmh
75 %
ons
21 °
tor
20 °
fre
22 °
lör
23 °
sön
19 °