10.5 C
Linköping
fredag, september 30, 2022

Cocozza stängs av från ”förmöten”

I onsdags fattade Arbetsmarknadsnämnden beslut om en ny internbudget för år 2020. Den styrande Alliansen i Linköping med moderater, centerpartister, kristdemokrater samt liberaler lade fram sitt förslag och röstade sedan ja för det egna förslaget. Eller?

Nej det var inte riktigt alla ledamöter från alliansen som röstade.

En liberal ledamot i nämnden, Michael Cocozza, vågade sig på att lägga ned sin röst på grund av att han inte kunde stå bakom Alliansens förslag.

Då var måttet rågat för allianskollegerna och för ledningen i det lokala liberala partiet. Med omedelbar verkan slängdes ledamot Cocozza ut från Alliansgemenskapen. Motiveringen till det drastiska beslutet var, enligt uppgift, att Cocozza ”allvarligt brutit mot Alliansens samverkansformer”.

─ Jag har meddelat medlemmarna i liberalerna och Michael Cocozza att han inte längre ingår i Alliansens styre på grund av att han har yrkat mot Alliansens principiella förslag i fullmäktige samt att han nu igår lade ner sin röst i voteringen om internbudgeten. Vi har en samverkansuppgörelse i Alliansen och den har Cocozza brutit mot flera gånger, säger Åsa Wennergren Liberalernas kommunalråd och får medhåll av kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg.

─ Vi har fyra partier som kommit överens hur vi ska samarbeta och kan man som individ inte förhålla sig till den överenskommelsen så får, i det här fallet, liberalerna vidta åtgärder, säger Niklas Borg från Västerås där han deltar i moderaternas partistämma.

Utvisad från finrummet

Den numer utkastade Michael Cocozza verkade inte vara speciellt ledsen för att han nu inte kan sitta kvar i alliansstyret.

─ Att bli ”utesluten ut alliansen” har ingen praktisk betydelse. Jag behåller mina uppdrag men slipper gå på förmöten där moderaterna dikterar vad som ska vara alliansens politik, säger Cocozza lakoniskt och hävdar att ”moderaterna har en sjuk sektliknande partikultur där man inte tål avvikande meningar”.

─ Återigen visar Niklas Borg prov på dåligt omdöme. Först en polisanmälan mot rektor och lärare på Katedralskolan utan saklig grund och nu senast miljardlån för att fortsätta med aktiespekulationer. Han pratar om integration men är inte beredd att lägga de pengar som behövs. Förutsättningen för vårt allianssamarbete var 500 jobb med lön till personer med försörjningsstöd. Men hans ord om detta kunde man tydligen inte lita på, dundrar Michael Cocozza vidare.

─ Jag har starkt stöd inom Liberalerna för min kritik mot nedskärningarna i budgeten. Vi gick till val på satsningar om drygt 350 miljoner kronor. Då kan vi inte gärna stå bakom en budget med nettonedskärning på cirka 3 miljoner. Min protokollsanteckning från onsdagens Arbetsmarknadsnämnd utgår från att den rambudget som togs i maj inte räcker för att få ned arbetslösheten. Den senaste prognosen för kommunen visar att det finns pengar, då bör man kunna utöka budgeten för fler jobb.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut och avsatt resurser för att Region...
Polisen i Östergötland har hanterat cirka 60 ärenden mellan klockan 22 00 och 07...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
10.5 ° C
11 °
9.4 °
82 %
4.6kmh
75 %
fre
10 °
lör
16 °
sön
14 °
mån
14 °
tis
14 °