-9.4 C
Linköping
onsdag, november 29, 2023

SMSlivräddning införs i Östergötland

Från och med den första november kommer allmänheten att kunna rycka ut och rädda liv i samband med misstänkta hjärtstopp.

Det är Region Östergötland som ansluter sig till tjänsten SMSlivräddare. Ett system som larmar frivilliga med kunskap i hjärt-lungräddning och hjärtstartare registrerade i Sveriges Hjärtstartarregister.

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut till de registrerade SMSlivräddare som befinner sig i det aktuella området. Syftet är att kunna påbörja hjärt-lungräddning så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på att ambulans anländer.

– För varje minut som går utan att den drabbade får hjärt-lungräddning och hjälp via en hjärtstartare minskar chansen för överlevnad med 10 procent. SMSlivräddare är ett viktigt komplement till ambulans och räddningstjänst och bidrar till att rädda liv. Därför är vi oerhört glada att Region Östergötland nu ansluter sig till SMS-livräddartjänsten, säger Magnus Käck, KAM Vård hos SOS Alarm.

Tjänsten drivs genom ett samarbete mellan SOS Alarm och Heartrunner Sweden AB. De regioner som samarbetar med SOS Alarm om ambulansprioritering och dirigering kan välja att aktivera tjänsten i sin region så att frivilliga SMSlivräddare kan hjälpa till vid befarade hjärtstopp.

Systemet lanserades i sin nuvarande form 2015 och idag finns drygt 54 000 registrerade livräddare i Sverige. I Region Östergötland finns redan nu över 1 400 registrerade livräddare som är redo när tjänsten tas i bruk i regionen från och med den första november.

– Systemet möjliggör livräddande insatser vid plötsligt hjärtstopp där tiden är en avgörande faktor. Som SMSlivräddare blir du en i laget tillsammans med ambulans och räddningstjänst för att hjälpa en medmänniska säger Jessica Holmström, Marknadsansvarig för SMSlivräddare.

För att bli SMSlivräddare krävs att man är över 18 år och har gått en kurs i hjärt-lungräddning i närtid. Uppfyller du kraven och vill du vara med och rädda liv? Ladda ner appen genom App Store eller Google Play.

Mer information finns på smslivräddare.se.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev skjuten...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-9.4 ° C
-6.2 °
-10 °
92 %
3.1kmh
100 %
tis
-6 °
ons
-5 °
tor
-3 °
fre
-3 °
lör
-8 °