17.5 C
Linköping
måndag, augusti 15, 2022

Återbrukshallar byggs i Linköping

Tekniska verken har byggt tre hallar för återbruk på återvinningscentralerna Gärstad, Malmen och Ullstämma.

Den första hallen invigdes nyligen i Ullstämma. Nästa hall som ska tas i bruk ligger vid återvinningsstationen i Malmen. Den öppnar den 28 oktober. Därefter startar en återbrukshall i Gärstad den 25 november.

Återbrukshallarna är 200 kvadratmeter stora är placerade precis i början av återvinningscentralerna.

Den totala kostnaden för alla tre mottagningshallarna är fem miljoner kronor, samt kostnader för tre nya tjänster. Klimatklivet har bidragit med 35 procent av kostnaden.

Klimatsmarta hallar

Om 3 000 ton avfall återbrukas varje år beräknas koldioxidbesparingen bli 10 800 ton per år, vilket är lika stor klimatnytta som om 10 000 personer skulle låta bli att shoppa under ett år.

Bemanningen sker i samarbete med Linköpings kommun och skapar meningsfull utveckling för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Tekniska verken har anställt tre personer som kommer att jobba i mottagningshallarna.

Syftet med hallarna är att skapa bättre förutsättningar för ett cirkulärt, resurseffektivt samhälle. Mer saker ska kunna återanvändas för att minska avfallsmängderna. Redan idag skänks mycket till återbruk, men det behöver bli ännu bättre. Alltför många fullt användbara saker slängs i återvinningscontainrarna.

Det som lämnas vid återbrukshallarna kommer att säljas eller skänkas vidare via lokala välgörenhetsorganisationers butiker och verksamheter. Ingen försäljning sker på återvinningscentralerna.

RELATERADE ARTIKLAR

Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
17.5 ° C
18.7 °
17 °
97 %
2.1kmh
100 %
mån
29 °
tis
30 °
ons
29 °
tor
28 °
fre
31 °