10.7 C
Linköping
lördag, september 18, 2021

Skuggbudget presenterad

Finansminister Magdalena Andersson har presenterat regeringens budget för 2020. Det är en budget som tagits fram i ”januariöverenskommelsens tecken” med centerpartiet och liberalernas medverkan. Fem partier står bakom det lagda budgetförslaget denna gång men det hindrar inte att de andra partierna i riksdagen lägger fram sina egna budgetförslag.
I veckan presenterade oppositionella moderaterna sin så kallade skuggbudget som bland annat innehåller satsningar på att bekämpa gängkriminaliteten, bryta bidragsberoende och säkerställa att kommunerna klarar sina välfärdsåtaganden framöver.
Satsning på brottsbekämpning
Moderaternas ökar anslagen till de generella statsbidragen med drygt 14 miljarder kronor. För Linköpings kommun och Östergötland innebär detta att kommunen och regionen får ett budgettillskott på 118,3 respektive 299 miljoner kronor. Det beräknas också att 29 297 pensionärer får sänkt skatt i Linköping och att 85 763 personer som arbetar får i sänkt skatt i Linköping med en moderatbudget. Moderaterna satsar mer pengar än regeringen på att ta tillbaka makten från de kriminella gängen genom mer resurser till polis och övriga rättsväsendet. Moderaterna satsar även 200 miljoner kronor på idrottsprojekt i de områden som polisen anser som särskilt utsatta. Detta skulle för Skäggetorp kunna innebära ett miljonsatsning på förebyggande mot kriminalitet och för bättre en sammanhållning.
– Satsningarna i Moderaternas budget är välkomna och viktiga för Linköping. Inte minst de kraftfulla satsningarna på rättsväsendet och mot gängkriminalitet, med bakgrund av de händelser vi sett i Linköping de senaste månaderna. Även satsningar på förebyggande arbete som skulle bidra till att unga inte rekryteras till kriminella gäng är värdefulla, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

RELATERADE ARTIKLAR

En man i 20-årsåldern ska ha blivit misshandlad och hotad av flera gärningsmän som...
Efter det senaste mordförsöket i Ryd har Linköpings kommun nu valt att förstärka och...
Under gårdagens eftermiddag och vid 16.00-tiden hade ett gäng män samlats i Skäggetorp för...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
10.7 ° C
11.2 °
10.2 °
67 %
5.1kmh
90 %
lör
11 °
sön
11 °
mån
10 °
tis
12 °
ons
15 °