0.4 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Skuggbudget presenterad

Finansminister Magdalena Andersson har presenterat regeringens budget för 2020. Det är en budget som tagits fram i ”januariöverenskommelsens tecken” med centerpartiet och liberalernas medverkan. Fem partier står bakom det lagda budgetförslaget denna gång men det hindrar inte att de andra partierna i riksdagen lägger fram sina egna budgetförslag.
I veckan presenterade oppositionella moderaterna sin så kallade skuggbudget som bland annat innehåller satsningar på att bekämpa gängkriminaliteten, bryta bidragsberoende och säkerställa att kommunerna klarar sina välfärdsåtaganden framöver.
Satsning på brottsbekämpning
Moderaternas ökar anslagen till de generella statsbidragen med drygt 14 miljarder kronor. För Linköpings kommun och Östergötland innebär detta att kommunen och regionen får ett budgettillskott på 118,3 respektive 299 miljoner kronor. Det beräknas också att 29 297 pensionärer får sänkt skatt i Linköping och att 85 763 personer som arbetar får i sänkt skatt i Linköping med en moderatbudget. Moderaterna satsar mer pengar än regeringen på att ta tillbaka makten från de kriminella gängen genom mer resurser till polis och övriga rättsväsendet. Moderaterna satsar även 200 miljoner kronor på idrottsprojekt i de områden som polisen anser som särskilt utsatta. Detta skulle för Skäggetorp kunna innebära ett miljonsatsning på förebyggande mot kriminalitet och för bättre en sammanhållning.
– Satsningarna i Moderaternas budget är välkomna och viktiga för Linköping. Inte minst de kraftfulla satsningarna på rättsväsendet och mot gängkriminalitet, med bakgrund av de händelser vi sett i Linköping de senaste månaderna. Även satsningar på förebyggande arbete som skulle bidra till att unga inte rekryteras till kriminella gäng är värdefulla, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
0.4 ° C
1 °
-0.6 °
91 %
4.1kmh
20 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
3 °