-9.4 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Linköping först med modern elcykelpool

Ladda för att cykla

För några år sedan drev miljöpartiet i Linköping frågan om att kommunen ska driva elcykelutvecklingen framåt. Lanseringen av elcyklar mötte hårt motstånd från den borgerliga majoriteten men nu verkar det som en politisk vision gått i uppfyllelse.

Linköpings elcykelpool LinBike invigdes i slutet av september och från med nu kan vem som helst, via en app i mobilen, hyra en av de 200 elcyklar som står utplacerade vid laddstationer runtom i staden. Vid invigningen fick LFC fotbollsdamer pröva på att cyklar runt i Linköping med de nya elcyklarna.

─ Äntligen har vi Sveriges modernaste elcykelpool i drift. Nu kan vi erbjuda både Linköpingsbor och besökare ett smidigt, tillgängligt och klimatsmart sätt att ta sig fram i staden. Att dela på resurser, till exempel cyklar, har många fördelar både för individen och för samhället, säger Linda Huljebrant, verksamhetsutvecklare på Sankt Kors som tagit fram konceptet på uppdrag av Linköpings kommun.

Välj bort korta bilresor

I dagsläget är 17 av totalt 20 laddstationer i drift. De finns på resecentrum, vid pendlarparkeringar, i innerstan och vid större arbetsplatser som till exempel vid universitetet, Saab och i Mjärdevi. Grundtanken är att erbjuda ett komplement till kollektivtrafiken och underlätta för människor att välja bort korta bilresor i staden. Genom att de som har möjlighet väljer cykeln skapas mer utrymme för dem som verkligen behöver ta bilen av olika anledningar.

Tar täten

Med elcykelpoolen tar Linköping täten bland Sveriges cykelstäder. LinBike bidrar till en mer hållbar samhällsutveckling och till kommunens mål att vara koldioxidneutral år 2025.

─ Vi är först i Sverige att ha en elcykelpool i den här storleken, för en hel stad. Jag tror att många kommer tycka det är väldigt smidigt och roligt att använda LinBike och att en hel del bli sugna på att köpa egna cyklar som då kan ersätta ännu fler bilresor. Det ger ringar på vattnet som är bra både för hälsan och för klimatet, säger Sandra Strand, mobilitetsansvarig på Sankt Kors.

Hur fungerar det?

Genom att scanna en QR-kod via appen LinBike öppnas cykellåset och man kan börja cykla. Cykeln ger elstöd upp till max 25 km/timmen. Det finns två abonnemang att välja på: antingen 99 kr/månaden, gratis varje första halvtimme, eller 20 kr/timmen. Prismodellen uppmuntrar till att använda cykeln till enkelresor och sedan göra den tillgänglig för någon annan.

Sankt Kors samarbetar med det norska företaget ShareBike som har en lång erfarenhet av att driva och implementera cykelpooler. LinBike har utvecklats och implementerats av Sankt Kors på uppdrag av Linköpings kommun. Dukaten ansvarar för drift och kundtjänst. Driftkostnaderna ska finansieras med intäkter från användarna och reklamavtal.

 

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev skjuten...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-9.4 ° C
-6.2 °
-10 °
92 %
3.1kmh
100 %
tis
-6 °
ons
-5 °
tor
-3 °
fre
-3 °
lör
-8 °